kalkovens
De kalkovens zijn een industrieel monument, dat van groot belang is geweest bij het ontstaan van Dedemsvaart. Het kalkovencomplex bestond oorspronkelijk uit vier ovens, waarvan er nog drie over zijn. In de ovens werden schelpen gebrand om schelpkalk te krijgen, die gebruikt kon worden voor woningbouw en landbouw. Ze zijn tot eind jaren '60 van de vorige eeuw in bedrijf geweest.
De productie van schelpkalk kwam vanaf 1817 in de Dedemsvaartse kalkovens op gang. De ovens hadden een ideale ligging door het goede vaarwater en voldoende scheepsruimte. De schelpen die hier voor gebruikt werden, kwamen namelijk uit het westen van het land. Ze werden vervoerd met turfschepen, die in het westen turf uit Dedemsvaart afleverden en schelpen mee terug namen.
ontginning veengebied
Om het hoogveengebied in Noordoost-Overijssel te kunnen ontginnen was een vaart nodig. Op die manier konden mensen en materialen worden aangevoerd en turf worden afgevoerd. In 1809 begon W.J. baron van Dedem met het laten aanleggen van de Dedemsvaart. Langs de Dedemsvaart ontstonden de dorpen Balkbrug en Dedemsvaart-dorp.
Mede door de bouw van de eerste stenen woningen in de prille veenkolonie ontstond behoefte aan schelpkalk. Later werd het ook gebruik voor het geschikt maken van de ontveende dalgrond voor de landbouw.
streekmuseum "De Kalkovens"
De kalkovens zijn nu onderdeel van het streekmuseum. Dit museum geeft een mooi beeld van het veenkoloniale verleden van het gebied.
Naast de kalkovens zijn ook een leshuis (deels ingericht als oudheidkamer), een turfschip, turfschuur, scheepswerf en de gashouder te bezichtigen.
Streekmuseum "De Kalkovens" │ Oude Zuidwolderstraat 13 │7701 AZ Dedemsvaart │T. 0523 - 615 810 │ naar de website »
Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?
Neem vrijblijvend contact met ons op »