Grote of Mariakerk Meppel
Het oudste, zuidelijke, deel van de kerk is gebouwd in de 15e eeuw. Uit deze tijd stamt de naam Mariakerk, hoewel de kerk in de volksmond altijd Grote kerk genoemd werd.
Rond 1520 is de kerk vergroot door de aanbouw van de noordelijke beuk. Omdat er geen ruimte was om de welgestelden in de kerk te begraven, is deze rond 1780 nogmaals vergroot. Bij deze verbouwing is ook de classistische gevel aan de Hoofdstraat ontworpen. Uiteindelijk is de laatste verbouwing voor niets geweest, want kort nadat de verbouwig gereed was, verbood Napoleon het begraven in een kerk.
Zeilen werden in de kerk gedroogd
De kerk was in Meppel het enige grote gemeenschapshuis, daarom mochten de schippers er 's winters hun zeilen drogen. Om de zeilen op te kunnen hangen zijn bovenin de pilaren zware ijzeren ogen bevestigd die nog steeds te zien zijn.
Niet iedereen was hier even gelukkig mee, want in 1614 klaagde de toenmalige pastoor dat hij daarom niet overal te verstaan was. Hierop werd besloten dat de middenruimte vrij moest blijven.
Meppeler Muggen
De toren van de kerk is 45 meter hoog en waarschijnlijk tegelijk met de kerk gebouwd. Van de twee kogels die zich aan de voorkant bevinden wordt gezegd dat ze daar door "Bommen Berend" zijn gekomen. Hij was bisschop van Munster en vocht in 1672 tegen de Verenigde Nederlanden.
In een van de verhalen die over de toren rondgaan wordt verteld dat men op een mooie zomeravond dacht dat de koepel van de toren in brand stond. Toen de brandweer aankwam, bleek echter dat er een zwerm muggen rond de toren zwermde. Sinds die tijd worden inwoners van Meppel "Meppeler Muggen" genoemd.
Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?
Neem vrijblijvend contact met ons op »