Landgoed Dickninge

De Reest is ontstaan na de laatste ijstijd. Het Reestgebied werd tot aan de middeleeuwen nauwelijks bewoond. Het was een uitgestrekt veengebied met hier en daar moerasbossen.

Pas in de loop van de middeleeuwen ontgonnen individuele boeren en monniken van het klooster van Dickninge stukken grond tot akker of hooiland.

De boerderijen werden gebouwd op drogere zandkoppen, ook wel horsten genoemd. Oude hoevenamen zijn De Schiphorst, de Havixhorst, de Lindenhorst en De Hoge Linthorst.

Tourist-Info-Het-Reestdal_natuur-tuinen_landgoed-Dickninge-koetsierswoning
Tourist-Info-Punt-Het-Resstdal_CT_natuur-tuinen_moetraskartelblad-Dickninge

Grote diversiteit van zeldzame moerasplanten

Doordat er in de loopt der tijd nauwelijks is ingegrepen in de waterhuishouding van de Reest, is het Reestdal van nationaal belang voor zeldzame moerasplanten, zoals de grote pimpernel, stijf struisriet,  adderwortel, Noordse zegge, daslook en draadrus.

Het zeldzame moeraskartelblad met zijn paarse bloei in het voorjaar, wordt wel de ‘orchidee’ van het Reestdal genoemd.

Uitbundige kolonie stinsenplant Holwortel

Landgoed Dickninge trekt in het vroege voorjaar veel bezoekers die de holwortel komen bekijken. De plant is er in het wit en paars en de bloemen worden vooral bezocht door bijen, hommels en citroenvlinders.

De Holwortel is een stinsenplant die hier gekomen is dankzij de monniken van het klooster Dickninge, dat hier jaren heeft bestaan. Het woord stins betekent stenen huis. Mensen met een stenen huis waren rijk en konden andere planten in hun tuin planten dan de doorsnee burger. De kloosterlingen deden dat ook, alleen ging het hen waarschijnlijk niet om de bloemen, maar om de geneeskrachtige stoffen die zich in de holle wortel bevinden. De holwortel wordt daarom ook wel kloosterkruid genoemd.

Holwortel-landgoed-Dickninge
Tourist-Info-Punt-Het-Reestdal_CT_natuur-tuinen_Ooievaarsstation-De-Lokkerij

Vossen, dassen en ooievaars

In het Reestdal leven de meest uiteenlopende soorten dieren, waaronder vossen en dassen. De vele bosjes en houtwallen bieden goede woonplekken. De vochtige graslanden leveren veel regenwormen en veel van de zeldzame moeras- en zompsprinkhanen.

Naast landgoed Dickning bevindt zich het ooievaarsbuitenstation De Lokkerij, waar ooievaars worden opgevangen. Het Reestdal is ook de laatste voortplantingsplaats van boomkikkers in Drenthe. In dit gebied kunnen zeldzame boomkikkers nog ‘ouderwets’ belaagd worden door ooievaars.

 

Landgoed Dickninge │ Schiphorsterweg 40 │ 7957 NV  de Wijk

Heeft u een activiteit die u op onze website wilt plaatsen?
Heeft u een bed & breakfast of camping en wilt u vermeld worden?

Neem vrijblijvend contact met ons op »